duminică, 26 decembrie 2010

Nefertiti


Nefertiti cea mai puternica femeie din Egipt, de la Hatshepsut incoace.
Numele ei inseamna "Frumoasa care, iata, vine"
A fost sotia controversatului faraon Akhenaten, care a schimbat religia Egiptului si a mutat capitala de la Teba la Amarna.
Originea lui Nefertiti, cea mai frumoasa si cea mai faimoasa regina egipteana, starneste controverse. Unii spun ca ar fi fost fiica unui general de cavalerie al faraonului, Ay, si a lui Tiyi.
Ipoteza cea mai plauzibila ramane ca Nefertiti ar proveni dinMitanni, stat antic din nord-vestul Mesopotamiei, principala puterepolitico-militara a Orientului Apropiat, doua sute de ani mai tarziu.Printesa mitanniana ar fi insasi fiica regelui Tusratta, numita la nastereTaduchepa. Sosita in Egipt, ea si-ar fi luat numele de Nefertiti.
Nefertiti si sotul ei traiesc multi ani fericiti, dupa cum ii infatiseaza numeroasele bazoreliefuri. Regina aduce pe lume sase fete. Joaca un rol important in deciziile politice ale sotului, implicit in ce priveste reforma religioasa intreprinsa la aproximativ patru ani dupa ce accedela tron. Sotul construieste un templu dedicat lui Nefertiti, ce contine numai imagini ale reginei, in timp ce aduce ofrande zeului. Artistii reprezinta, pentru prima oara in epoca, aspecte cotidiene si intime ale familiei regale. Sunt ilustrate bolile, bucuriile si necazurile ei. Picturi si bazoreliefuri o reprezinta pe regina insotita de fiicele sale, care i se urca pe genunchi si ii gadila barbia.

Potrivit noului cult, Amenhotep IV si Nefertiti sunt incarnarea luiAton si servesc de intermediari intre zeu si oameni. Aceasta functie este detinuta si de fiicele lor. Se spune ca "faraonul eretic" ar fi initiat reforma religioasa.
In al 12 an al domniei lui Akhenaten, regina Nefertiti dispare din istorie.Este inlocuita de un personaj straniu, numit Semenkhare,ridicat la rangul de faraon coregent. Numele Nefertiti, cea care l-a sprijinit si l-a sfatuit in activitatea politica si reforma religioasa,este sters de pe monumentele egiptene, statuile sale sunt sparte.
Nefertiti a devenit cunoscută în secolul al XX-lea mai ales datorită bustului (protoma) ei, ajuns în colecţia Muzeului egiptean din Berlin, şi care face parte în prezent din Muzeul Nou. Bustul lui Nefertiti, în mai multe variante, a fost una din cele mai des copiate sculpturi dintre cele ce ne-au parvenit din Egiptul antic. Titlurile reginei Nefertiti erau numeroase, de exemplu, la Karnak sunt inscripţii în care este denumită „Moştenitoarea, cea mare în graţii, cea plină de farmec, marea aducătoare de fericire, doamna gingăşiei ,foarte iubită, care linişteşte inima regelui în casa sa, în toate dulce vorbitoare, Stăpâna Egiptului de Sus si de Jos, Marea Soţie a regelui, care o iubeşte, Doamna celor doua ţări, Nefertiti”.
Pe cat de frumoasa si de puternica a fost cat timp a domnit alaturi de Akhenaten,pe atat este de misterioasa disparitia ei.
Nu stiu sa va spun exact de ce am ales ca blogul meu sa se numeasca Nefertiti, poate din mai multe motive, cum ar fi: ador istoria antica si in special pe cea a Egiptului, am studiat cu precadere influenta femeilor in viata antica, si ma fascinat Nefertiti cu toate ca nu se cunosc atat de multe amanunte despre viata ei, este un model si pentru femeile din ziua de azi.Nefertiti era unica, frumoasa, puternica si misterioasa totodata si am sperat sa creez si eu bijuterii hand made frumoase care sa bucure iubitorii de hand made.Eu sunt inca la inceput si inca invat si sunt convinsa ca ma voi perfectiona continuu.
Sper sa urmariti blogul meu cu placere, si sper ca nu v-am plictisit prea tare cu acest articol :)
Pentru a scrie despre Nefertiti m-am inspirat din http://ro.wikipedia.org/wiki/Nefertiti, http://www.pbs.org/empires/egypt/newkingdom/nefertiti.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu